Лесно бе да се посмеем на разсъжденията на президента на САЩ

...
Лесно бе да се посмеем на разсъжденията на президента на САЩ
Коментари Харесай

В "Дивия запад" на недоказаните лекарства за коронавируса

Лесно бе да се посмеем на разсъжденията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, че дезинфектантите и слънчевата светлина могат да лекуват COVID-19.

Коментарите по време на брифинга, състоял се на 23 април, обаче накараха здравните управляващи в Съединени американски щати, както и производителите на белина и дезинфектанти, да предупредят хората да не гълтам почистващи препарати, които са цялостни с токсични химикали и могат да убиват. Основателно, както се оказа: центровете за битка с токсичните субстанции в Ню Йорк, Калифорния и Мериленд оповестиха за растеж на позвъняванията след брифинга. Появиха се известия, че двама мъже в Джорджия са пили дезинфектанти в опит да се защитят от ковид. Това е единствено един от образците за по-обхватен и по-опасен феномен: разпространяването на недоказани, и от време на време рискови терапии и проби за COVID-19.

Представяните като лекарства срещу коронавируса варират от странни до звучащи обещаващо, само че непроверени. За някои от тези продукти трябва да бъдат публикувани предизвестия за запазване на публичното здраве, само че регулаторите и производителите ги пазят или даже предизвикват потреблението им. В резултат на това недоказаните способи на лекуване се популяризират всеобщо, макар неналичието на научни данни за тяхната сигурност и резултатност. 

" В Дивия запад сме във връзка с публичната сензитивност към рискови, недоказани лекарства или проби, за които хората чуват в медиите или от политическите водачи “, споделя Лорънс Гостин, учител по право на публичното здраве в Джорджтаунския университет. Гостин, който е бил член на експертния съвещателен комитет в Световната здравна организация за готовността при грипна пандемия, споделя, че изключителни ситуации като тази с  COVID-19 могат да оправдаят ускоряването на процеса за приемане на утвърждение от нови типове лекуване.

Коронавирусът отне живота на повече от 250 000 души по света, а над 3,6 милиона са заболелите. Лекарите обезверено желаят да оказват помощ на пациенти в тежко положение, но няма доказано лечение. Ефикасна терапия би помогнала и за спасяването на затъналите икономики, като даде надежда за връщане към по-нормален живот.

Американската Агенция за надзор на храните и медикаментите разгласи ускорена стратегия за утвърждение на обещаващи лекувания за ковид, с цел да стигнат по-бързо до пазара. Това стана малко, откакто ведомството прекрати всички рутинни инспекции на мощностите за произвеждане на медикаменти и инсталация. Едно от медикаментите за COVID-19, за които се оповестява, че е минало утвърждение по бързата процедура, е “Ремдесивир " . То е посочило обещаващи резултати при направени наскоро клинични тествания. 

Гостин обаче акцентира, че пандемията не отстранява нуждата от проверки за сигурност и резултатност. „ Няма никакво съображение да се пуска лекарство или продукт на пазара без да са направени доста обстойни тестове “, споделя той. " Точка. "

През 2018 година Международният консорциум на разследващите журналисти установи, че проблемни медицински произведения с унищожителни последици са получили разрешителни да бъдат пуснати на пазара, като са извършени малко или никакви тестове върху хора. Регулаторите неведнъж се огъват под натиска от производителите за бързо одобрение и по-ниски стандарти за сигурност.

Разбира се, обстановката с ковид е друга: натискът идва от всички страни. Ефикасно лекарство може да избави милиони човешки животи. И въпреки всичко рисковете да се работи прекомерно бързо, с прекомерно малко научни данни, могат да доведат до лекувания, които са по-опасни от самата болест.

Ето някои от терапиите и тестванията, прокламирани в последните месеци като ефикасни, само че без доказателства.

Авиган

Противогрипното лекарството " Авиган ", създадено от японската компания " Фуджифилм ", е възприето от няколко държавни управления, макар лимитираните доказателства, че работи за лекуване на COVID-19. Страничните резултати могат да включват нараснал риск от деформации на плода, в случай че се приема от бременни дами.

Японският министър председател Шиндзо Абе е един от големите привърженици на " Авиган ". Правителството му приканва лекарството, което има единствено условно утвърждение в Япония за лекуване на тежки инфекциозни болести като ебола, да бъде употребявано при терапия на ковид и милиони дози да бъдат складирани. Абе е персонален другар на шефа на " Фуджифилм " Шигетака Фурумори. Японският министър председател съществено лобира за интернационална приложимост на лекарството, като даже предложи то да се достави гратис на 20 държани посредством грант от ООН. 

Китай и Индонезия са двете страни, в които има максимален брой консуматори на " Авиган ". Високопоставен китайски здравен служител поддържа лекарството през март като " доста безвредно и явно ефикасно ", след тестване върху 200 пациенти. Индонезия пък внесе милиони дози, с цел да лекува жителите си. 

Южна Корея обаче се опълчи на използването му, като разгласи, че прегледаните от специалистите доказателства са неубедителни.  " Aвиган "  не единствено че не показа ефикасност по време на тестови изследвания, само че също по този начин няма данни за клинични тествания върху пациенти ", съобщи пред организация " Йонхап " южнокорейският специалист по инфекциозни заболявания О Мюн-дон на 4 април, седмици след като Китай утвърди медкамента. „ Лекарството също по този начин показва сериозни странични резултати, като е довело до гибелта на плод при изследвания върху бременни животни. “

Шиндзо Абе лично лобира пред Тръмп за разпространение на " Авиган " в Съединени американски щати. След това Белият дом притисна Агенцията за надзор на храните и медикаментите незабавно да утвърди лекарството като пробна терапия за COVID-19, заяви изданието " Политико "  на 31 март. На 7 април ведомството даде позволение на три лечебни заведения в щата Масачузетс да стартират първите в Съединени американски щати клинични тествания на " Авиган ". Япония подари на 43 страни, измежду които и България, " Авиган ", необходим за лекуването на 100 души във всяка страна.

Хидроксихлорохин и хлорохин

Президентът Тръмп и няколко известни персони от " Фокс нюз " в продължение на седмици промотираха медикаментите срещу малария хидроксихлорохин и хлорохин при лечение на COVID-19, като насърчаваха пациентите да ги тестват. " Смятам, че може да бъде нещо в действителност необикновено ", съобщи Тръмп на 19 март. 

Няколко седмици по-късно, шумната реклама заглъхна. Проучване, извършено от американски учени сред пациенти в клиники за ветерани, сподели, че болните от коронавирус, лекувани с хидроксихлорохин, нямат изгода от него и дори е регистрирана по-висока смъртност в сравнение с при инфектирани, получили стандартна терапия. Страничните ефекти включват нараснал риск от евентуално смъртоносна сърдечна непълнота. Няколко дни по-късно Агенцията за надзор на храните и медикаментите в Съединени американски щати популяризира предизвестие относно употребата на двете антималарийни медикаменти при лекуване на COVID-19.

Лекарствата са широко публикувани освен в Съединени американски щати, само че и по света - а това крие опасности, които не са изследвани или количествено избрани.

След вечерта на 19 март, когато Тръмп за първи път в тв изявление от Белия дом рекламира хидроксихлорохин и хлорохин, рецептите за медикамента отчитат 46 пъти растеж в аптеките по отношение на междинното седмично равнище на продажби, сподели разбор на в. " Ню Йорк таймс ". На 29 март Агенцията за надзор на храните и лекарствата издаде незабавно позволение за използването и на двете медикаменти, а милиони дози бяха дарени от производителите на Стратегическия запас на САЩ за лекуване на COVID-19.
В най-малко два случая лекари или чиновници са се пробвали да употребяват медикаментите при доста уязвими на болестта групи от популацията. В старешки дом в Тексас медицинският шеф е дал хидроксихлорохин на възрастни пациенти, инфектирани с ковид, при наричано от него „ изследване за наблюдаване “. В бедните квартали на индийския град Мумбай управляващите създадоха проект за даване на лекарството на хиляди хора при масов тест, с цел да се определи ефикасността му като превантивно средство. В момента изпълението на този проект краткотрайно е спряно.

Антималарийните лекарства се употребяват необятно от лекари и болници преди рекомендацията на президента Тръмп. В края на март търсенето на медикаментите е толкоз огромно, че пациентите, страдащи от лупус и артрит, за които те са одобрено лечение, постоянно не съумяват да ги намерят в аптеките. Това основава риск положението им да се утежни и да се наложи настаняване в болница. " Хлорохинът " стана доста известен у нас още при започване на рецесията, тъй като предприемачът Кирил Домусчиев се излекува с него. След това той съумя да изкупи от Европа количества хорохин и ги подари на ВМА. На 7 май Борисов, ген.Мутафчийски и проф.Кантарджиев радостно оповестиха, че започват доставки в лечебните заведения в България на хлорохин.  Става дума за българско производство на лекарството. Държавната компания " Бул Био " е произвела към този момент 2500 опаковки. Наличното количество, което се раздава сега, дружно с даренията към здравното министерство, ще стигне за лекуване на към 20 000 пациенти с Covid-19. " Има опит, написани са протоколи за работа с лекарството ", коментира проф. Мутафчийски смущаващите данни за изгодата от хлорохина.

Тестове за антитела

Основен инструмент за отварянето на стопанската система е тестването за антитела - кръвни проби, които показват дали хората са прекарали COVID-19 и са ваксинирани против бъдещи инфекции. Под напън да се форсира рестартирането на американския бизнес, Агенцията за надзор на храните и медикаментите утвърди към 90 компании, най-вече от Китай, да продават проби за антитела без инспекция от държавното управление. Резултатът е свръхпредлагане на дефектни артикули, които излагат обществото на заплаха поради високия процент на неправилност, написа в. " Ню Йорк таймс " на 19 април.

Сред утвърдените артикули са проби, употребявани в Ларедо, щата Тексас, за които локалните здравни управляващи откриха, че надеждността им е едвам 20%. Производителят твърди, че точността на тестванията е между 93 и 97%.

В Ню Йорк, епицентърът на епидемията в Съединени американски щати, здравните власти изпратиха писмо до доставчици на медицински произведения на 22 април, в което ги предизвестиха да не разчитат на всички съществуващи проби за антитела при определяне на имунитета за COVID-19 на пациентите. " Те могат да дадат фалшиви отрицателни или фалшиви положителни резултати, което ще докара до неправилни инструкции към пациентите за превантивни ограничения като физическо разграничаване или защитно облекло “, написа заместник-комисарят по здравните въпроси доктор Деметре Даскалакис.

Лечение с пушек

Докато някои политически водачи приемат лекарства с недоказано деяние или проби, други изцяло отхвърлят рецесията.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро отхвърли ковид като „ лека настинка “ и уволни здравния министър за това, че насърчи социалното разграничаване. Държавният началник на Никарагуа Даниел Ортега отхвърли да затвори икономиката или да приключи обществените събития, а държавното управление провежда протест през април под надслова „ Любов по време на COVID-19 “.

В Туркменистан ексцентричният тиранин Гурбангули Бердимухамедов предприе напълно друг метод. Той подреди на правителството в цялата страна да бъдат запалени стръкове от обичайна билка зърнеш (Peganum harmala), така като димът от нея унищожавал вирусите. Министрите похвалиха решението и означиха, че Бердимухамедов е описал билката в книгата си " Лечебни растения на Туркменистан ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР